Füvesítés / fűmag vetés

Hasznos tanácsok füvesítéshez, hogy biztos szép legyen az új fű a kertedben!

Új vetésű fűFűmag vetése előtt gondos talaj előkészítés szükséges! A föld legyen laza szerkezetű, porhanyós, görcsmentes, minden gyomot , kavicsot, gyökér / növény maradványt távolítsunk el. A föld felületét próbáljuk meg minél egyenesebbre simítani gereblyézéssel vagy hosszú deszkával többször lehúzni. Ez aprólékos, többször ismétlendő feladat, de szánjunk rá időt, mert nagyon sokat számít később a fűmag kelésénél és a növény további fejlődésénél.
Ha ez kész, telepítő vagy starter gyeptrágyát kell kijuttatni a előkészített talaj felületére. Kézi műtrágya szóró használatával pontosan beállítható a szükséges 30g / m2 mennyiség és a szóráskép is szép egyenletes lesz. A starter kiszórása után gereblyézzük bele a szemcséket a talaj felső részébe, a fűmag vetése csak ezután következzen.

Miért kell telepítő gyeptrágyát használni?
A starter gyeptrágya apró szemcsés szerkezetű, magas nitrogén és foszfor tartalmú műtrágya. A magas foszfor tartalom az egészséges gyökérfejődéshez míg a gyors kioldódású nitrogén a fű intenzív növekedéséhez járul hozzá. A kiszórt szemcsék egyenletesen fedik be a felületet, így az elvetett fűmagokhoz egyenlően jut el a fejlődéshez szükséges tápanyag. Használatával az elvetett fűmag kelési aránya 90-95% lesz, az új fű gyorsan fejlődik és egyenletesen szép zöld színű lesz.

Fűmag vetésA fűmag kiszórását végezhetjük kézzel vagy géppel is. A kézi szórás rutinos mozdulatokat igényel, de hamar rá lehet érezni a helyes technikára. A fűmagkeverék összetételétől függően 30-40g / m2 mennyiséget szükséges kiszórni. A fűmagokat célszerű befedni egy nagyon vékony földréteggel, ezzel elkerüljük a víz összemosást, a gyors kiszáradást és a madarak se tudják felcsipegetni a szabadon lévő magokat. A fedés után felületet hengerezéssel tömörítsük. A fűmagok kikeléséig gondosan öntözzük a vetést, nehogy a csírázó magok kiszáradjanak. A fűmagok kelése fajtáktól függően 6-7 naptól akár 14-20 napig is terjedhet. Az friss hajtások gyorsan fejlődnek és sűrűsödnek, az első nyírást a fű 8-10cm-es magasságánál végezzük el. Nyíráskor mindig csak a fű legfelső harmadát szabad levágni. Az első nyírást végezzük nagyon éles késsel és könnyű géppel a gyenge fűszálak megóvása érdekében. 
Ha így füvesítesz, biztos, hogy gyönyörű lesz a végeredmény!

Új fű nyírás utánJó munkát kívánunk!