Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fűmag fajták

Szépzöldfű webáruház
2021. 01. 23. 13:44:00

A kereskedelmi forgalomban kapható fűmag keverékek nem egy fajta fűmagot tartalmaznak, hanem a különböző fajták bizonyos arányú keverékét. Végeredményben a keverék, vagy mix összetétele fogja meghatározni, hogy az adott termék milyen tulajdonságokkal fog rendelkezni, milyen hosszú életű lesz illetve hogy milyen tevékenységre és kertbe lesz alkalmas.

A gyártók leginkább csenkesz és perje féléket tartalmazó keverékeket készítenek, amelyekkel a kertek különböző minőségű és esztétikumú fű felületei előállíthatók.
Ezek a fajták mind különböző tulajdonságokkal, megjelenéssel és alkalmazási lehetőségekkel rendelkeznek, ezért nem mindegy, hogy a füvesítés előtt milyen keveréket választunk.
A négy leggyakoribb fűmag összetevő rövid bemutatása:

Angol perje - "Lolium perenne"

Az általános keverékekben legmagasabb százalékban kétfajta angol perje fűmag található.  Nem alkot tömött állományt, levélzete keskeny és gyorsan növő. Elsőként mint vezérfű jelenik meg a kelés során, aztán jól bokrosodik, de később laza bokrú aljfűvé válik. Jól tűri a taposást, fényigényes fajta, a sport füvek egyik alkotója. Érzékeny a fűnyírókés vágás élességére, a levél vége könnyen rojtosodik ha nem megfeleő a vágás minőságe. Nem tűri az alacsony tartást és nagyon tápanyag valamint vízigényes fajta. Viszonylag rövid életű, legfeljebb 4-5 évig él.


Réti perje – "Poa pratensis"
Tarackos aljfű, amely földalatti sarjakkal terjed. Lassan kel ki a vetés után és lassan is fejlődik. Levélzete közepesen széles, a napos vetési területeket kedveli. Kiválóan tűri a taposást is, de nagyon igényes a tápanyagra. Akkor mutat üde zöld állományt, ha rendszeresen van tápanyagozva.
Jellegzetes tulajdonsága, hogy egyáltalán nem tűri az alacsony vágási magasságot. Azokban a fűmag keverékben ahol magas arányban találhatók az angol perje és réti perje alkotók, nagyon precíz tápanyag utánpótlás szükséges. Rendszeres gyepszellőztetést igényel, amivel új hajtás fejlődésre lehet sarkalni. Viszonylag hosszabb életű fajta, akár 8-10 évig is él. Nagyon fényigényes fajta, ezért az árnyékos helyekre inkább a liget perje alkalmas, bár ezt ritkán használják a gyártók.

 

Vörös csenkesz –"Festuca rubra"

A vörös csenkesznek két változata jelenik meg a fűmagkeverékekben, mégpedig a tarackoló gyökerű vagy a bokrosodó sarjakat hozó, esetlegesen mindkettő.
Terhelhetősége sokkal gyengébb, mint az előző kettő fűmag fajtáé, mivel nagyon finomszálú levélzete van. Az esztétikumot növelő aljfüvek közé tartozik, tömötté, pázsitossá varázsolja a gyepet. Tápanyag igénye viszonylag alacsony, a téli időszakban is frissen zöldülő hatást mutat. Jól viseli az alacsony vágást, gyönyörű sűrű gyepszőnyeget képez. Az árnyékos, fényhiányos kert részeket a "juh csenkesz" fűmag viseli el legjobban a csenkeszek közül, viszont a pangó vizes területeken kipusztul. Nagyon fontos az árnyékos területek megfelelő öntözése,  mert a csenkeszek inkább elviselik a szárazabb, sanyarúbb körülményeket, mint az állandóan nedves talajt.

 

Nádképű csenkesz- "Festuca  arundinacea"

Eredetileg széles levélzetű fajta, de a nemesítésnek köszönhetően ma már jóval vékonyabb, finomabb levélszerkezetű. Gyökere mélyre hatoló, sárgulás nélkül jól bírja a nyári szárazabb időszakokat, kevés öntözésekkel is kiváló minőségű zöld fűfelületet alkot. Jól tűri az alacsony nyírást, a sportolás és a háziállatok terhelése sem teszi tönkre. Igazi tűlélő fajta, amely kevés törődéssel is beéri. Átlagos tápanyag igényű fajta, az "igénytelenebb" összetevők közé sorolható.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Füvesítés
Az oldal tetejére