Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mohásodás kezelése

Szépzöldfű webáruház
2021. 01. 23. 20:18:00

A mohásodás kezelése a fűben

Forrás: ICL Landscaper Pro

A moha is szép zöld, de mégis miért érdemes eltávolítani a fűből?

Alapvetően a fű mohásodása akkor jön létre, ha a fűfelület általános kondíciója és összetétele nem megfelelő. Azok a körülmények, amely ideális környezetet teremtenek a moha számára, a füvet azonban legyengítik. A moha és fű gyakorlatilag "versenyez", hogy melyiknek sikerül nagyobb területet elfoglalni, ezért a moha megjelenése komoly gondot okozhat a gyepfenntartásban.
Néhány ok, amely hozzájárulhat a moha megjelenéséhez:
- agyagos vagy tömörödött talaj
- rossz vízelvezetés
- levegőtlenség
- túlzott öntözés
- erős árnyékolás (elégtelen napfény)
- rossz kondícióban lévő talaj (kevés tápanyag)
- a környezeti viszonyokat kevésbé viselő fűfajták használata
- túl alacsony nyírás

Ezek alapján elmondható, hogy a mohásodás leggyakrabban a túl árnyékos fűben fordul elő, főleg a pangó vízzel borított, levegőtlen, tömörödött területen, illetve tápanyag szegény talajokon. A fű ritkulása kifejezetten elősegíti a mohásodást, hiszen minél ritkább a fűfelület, annál nagyobb talajfelszínt boríthat a moha.

Megelőzési tippek:

- Az első lépés a talaj megfelelő kondíciójának, víz-és oxigén egyensúlyának fenntartása. Évente legalább egyszer (ideális tavasszal) juttassunk ki a területre organikus, szerves talajkondicionálót. Javasoljuk a DCM VIVISOL talajjavító mikrogranulátum használatát.
- Válasszunk olyan fűmag keveréket vetéskor vagy felülvetéskor, amelyben az árnyéktűrő fűfélék dominálnak. Javasoljuk a  Johnsons Shady Palce, a BARENBRUG Shadow vagy az Everris Sun & Shade fűmagkeverékek használatát!
- A mohásodást kiváltó tényező lehet a tápanyag hiánya, amely tulajdonképpen láncreakciót indít el a fűben: kevés tápanyag -> ritkuló pázsit -> több locsolás -> túl nedves talaj -> mohásodás. A megfelelő táplálás hozzájárul a sűrű gyökérzet és az egészséges gyep kialakulásához.

- Táplálja megfelelően a füvet, hogy kellően erős legyen és ezáltal ne engedjen teret a mohának! Használjon mindig az évszaknak megfelelő gyeptápokat! (tavasz, nyár, ősz)
- A fű vágási magasságának helyes megválasztása is nagyon fontos. A füvet érdemes hosszabbra hagyni (5-6 cm), gyakrabban nyírni, de egyszerre mindig csak keveset vágni.
- Végezzen évente akár több alkalommal is alapos gyepszellőztetést, hogy javítsa a a talaj vízelvezető képességét! A filces réteget fel kell hasogatni, így lehetővé válik a gyökérzet oxigén felvétele.

Ha már mohás a fű
Abban az esetben, ha a mohásodás elleni beavatkozás már szükséges, használjon egy kettős hatású gyeptrágyát, a Landscaper Pro Shade Special-t vagy a speciális Beckmann Vastápsót.
Vas-szulfát tartalma a moha számára kedvezőtlen. A moha levelét kiszárítja, elbarnítja és ezáltal elpusztul. Tápanyag tartalmával hozzájárul a talaj termékenységéhez és kedvezően befolyásolja a kémhatást (pH-viszonyokat) a területen, ezáltal alkalmazása serkenti a fű növekedését, hogy újra megtelepedjen a moha eltűnése után maradó foltokon.
Az kijuttatás után 8-10 nappal az elszáradt mohát ki kell gereblyézni a fűből.  Ha magas fokú a moha fertőzés, szükséges lehet az alkalmazást megismételni, és / vagy felülvetni az érintett területeket árnyéktűrő fűfajtákkal.

Tartalomhoz tartozó címkék: Gyepfenntartás
Az oldal tetejére