Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

TAVASZI FŰÁPOLÁSI ÚTMUTATÓ

Szépzöldfű webáruház
2024. 02. 10. 12:59:00

 A hosszú hideg téli hónapok után tavasszal a természet és kertek elkezdenek életre kelni. Kertünk pázsitjának egész éves egészségét és szépségét a tavaszi ápolási munkákkal kell megalapoznunk.

Összegyűjtöttük  a tavaszi gyepfenntartási teendőket, amelyek elvégzésével megfelelően gondoskodunk a pázsit regenerálódásáról és megújulásáról.

Felmérés

A tél elmúltával az első teendőnk a gyepfelületünk állapotának felmérése. Erre legalkalmasabb időszak március eleje / közepe, amikor már a levegő hőmérséklete kellemes, sok a napsütés és érződik a tavasz közeledte.

Vizsgáljuk meg a fű állomány általános kondícióját. Mérjük fel vannak-e megkopott területek vagy esetleg mohás részek. Szemléljük meg közelről a füvet, hogy esetleg látunk-e sárga / barna foltokat benne vagy hópenész miatti elhalt részeket. Ellenőrizzük a talaj állapotát, hogy mennyi filcréteg van lerakódva, milyen a szerkezete (laza, levegős szerkezetű vagy tömörödött-e ...)

A felmérés eredményei alapján léphetünk tovább a következő feladatra.

Tervezés

Tervezzük meg a tavaszi gyepfenntartási munkákat, és azt, hogy azokhoz milyen anyagokra lesz szükségünk. Általános esetben a fenntartási munkák sorrendben: gyepszellőztetés / talajlazítás, talajregenerálás, tápanyagpótlás és végül felülvetés,  javítás.

A felmérés eredményeit elemezve láthatjuk, hogy mely munkafolyamatokat kell elvégeznünk és melyek azok, amelyekkel kiemelten kell foglalkozni.

Amennyiben láthatóan tömörödött a talajszerkezet és mohás foltokat találunk, akkor nagy hangsúlyt kell fektetni a talajlazításra és a talajkondicionálásra.

A megsárgult és kopott állomány nagyon tápanyagszegény talajra utal.

Mérjük fel, hogy mekkora területen kell pótolni, javítani a füvet vagy érdemesebb-e a teljes felülvetést elvégezni. Általánosan a felülvetéskor 1kg fűmaggal 40-50m2 gyepfelületet tudunk megújítani.

Gyepszellőztetés, talajlazítás

A tavaszi ápolási feladatok közül a gyepszellőztetés és talajlazítás kiemelkedően fontos feladat a fű egész éves egészségének fenntartásában. De miért is ez a legfontosabb tavaszi teendő?

Az őszi / téli csapadékos időszak során a nagyobb mennyiségű víz és hóréteg fedése miatt talaj felszíni réteg tömörödhet, amely a továbbiakban megnehezíti vagy teljesen meggátolja a levegő, víz és a tápanyagok szabad áramlását a fű gyökér zónájába.

Melyik levegőztetési módszert válasszuk? Talajlazítást vagy a gyepszellőztetést?

A késes talajlazítás nagyon intenzív beavatkozás a fű gyökér zónájában. A gépi lazító eszköz kései mélyre hatolnak a talajban, ezáltal nagyban segíti a talajszerkezet tömörödés megszüntetését, biztosítja az oxigén szabad eljutását a fű gyökérzetéhez, így a fű tavaszi regenerációja jelentősen felgyorsul. Általánosan elmondható, hogy a késes talajlazítást a beállt, sűrű állományú, kellően mély gyökérzettel rendelkező gyepfelületekben javasoljuk. Megjegyzés: A késes talajlazítást kizárólag 1 évnél régebben vetett fűben vagy lefektetett gyepszőnyegnél szabad elvégezni!

A gyepszellőztetés is a levegőztetési eljárások egyik módja, csak az intenzitásában és az alkalmazott eszköz formájában különbözik. Célja elsősorban a gyepfelület tisztítása, elhalt levélrészek eltávolítása. A gyepszellőztetéssel is jelentősen javul a fű általános oxigén ellátottsága.

Talajkondicionálás, talajregenerálás

Ez az a munkafolyamat, amelyet a legtöbb kerttulajdonos sajnos nem vesz komolyan, nem foglalkozik vele, pedig hosszútávon a talajregeneráció hiánya visszafordíthatatlan következményekkel jár.

A talaj és a talajélet állapota, kondíciója a kiinduló pontja annak, hogy a növények így a fű is mennyire egészséges vagy sem, hogyan és mennyi tápanyagot, valamint vizet tud felvenni a talajból.

Könnyen belátható, hogy a természetes ásványi anyagokban, humuszban és mikroorganizmusokban hiányos, esetleg tömörödött, vegyi anyagokkal szennyezett vagy erős igénybevételű talajban a fű nem fog tudni megfelelően fejlődni, tápanyagot és vizet felvenni.

A megoldást tehát az, hogy legalább tavasszal az első talajlazítás / gyepszellőztetés elvégzése után első legyen a megfelelő szerves talajjavító anyag kijuttatása.  A talajkondicionáló anyagok szerves BIO tápanyagok, amelyekkel a talaj, a növények és a fű is élettel fog megtelni, egészségesen fognak fejlődni és sokkal ellenállóbbak lesznek a gombás és más betegségekkel szemben.

A talajjavító szervest tápanyagokat érdemes közvetlenül a levegőztetés elvégzése után, azonnal kijuttatni a meglévő fűfelületre és amennyiben nem várható csapadék, alaposan beöntözni. Javasolt talajjavító anyagok: DCM VIVISOL, BECKMANN Talajaktivátor, VIANO MIXPROF BIO 5 és VIANO MIXPROF Fertisol.

Tavasz tápanyagpótlás

A talajkondicionálás után 1-2 hét elteltével következhet a fű tavaszi tápanyagpótlása, szerves vagy ásványi gyeptrágyával. A tápanyagpótlás ideális időszaka március végétől április végéig tart.

A tavaszi gyeptrágyák alapvetően két csoportra oszthatók (szerves és ásványi gyeptrágyák).

A szerves alapú vagy BIO gyeptrágyák természetes összetevőket tartalmaznak és hosszú távú hatással rendelkeznek. A szerves tápanyagok különösen alkalmasak a kevésbé gondozott gyepek feljavítására. A szerves összetevők nem közvetlenül a növényt, hanem a talaj élővilágát táplálják, ezáltal a talajban élő szervezetek aktivitása növekszik és humuszt képeznek. A megfelelő humusztartalom szükséges az igényeknek megfelelő tápanyagellátáshoz és az (esetleges) műtrágyázási hibák korrigálásához.

Az áványi gyeptrágyák (műtrágyák) általában szabályozott feltáródású összetevők ideális kombinációját tartalmazzák (N, P, K, Mg, S, Fe – Nitrogén, foszfor, kálium, magnézium, kén és vas).

Alkalmazásuk a beállt gyepfelületek tápanyag utánpótlására a fű intenzív növekedési szakaszában, tehát pl. tavasszal javasolt. Különösen a nagy tápanyagigényű, illetve tápanyagban szegény talajok esetén ajánlott.

A tavaszi trágyázás ideális időpontja a fű aktív növekedési szakaszának kezdete, ami nagyban függ a tavaszi időjárástól, de általában március végétől április végéig tart.

Felülvetés, javítás

A téli időszakban megkopott, kiritkult foltokat körülbelül április végétől tudjuk javítani. A javítás történhet a kisebb foltok javításával, pótlásával vagy a teljes állomány felülvetésével. A felülvetéssel mindenképpen meg kell várni azt az időpontot  amikor a talajhőmérséklet már tartósan legalább 10°C vagy a felett van, hogy az elvetett magok csírázása megindulhasson.

Felülvetéskor vagy javításkor is használjuk starter vagy indító tápanyagot, amelyekkel segítjük az új fű gyökeresedését, ezáltal az állomány gyorsabban regenerálódik és válik ismét egységesen szép gyepfelületté.

+1 Öntözőrendszer ellenőrzése és beállítása

A tavaszi előkészületek utolsó, de nem kevésbé fontos lépése az öntözőrendszer ellenőrzése, karbantartása és beállítása.

Alaposan ellenőrizzük az öntözőrendszer elelmeinek épségét, esetleges sérüléseit, nincsenek-e eltömődött öntözőfejek vagy megszorult mágnesszelepek. Végezzünk próbaöntözést és nézzük meg, hogy mindenhol megfelelően, egyenletesen működnek a szórófejek és szükség esetén tisztítsuk meg az eltömődött szűrőbetéteket, öntöző nyílásokat.

Tartalomhoz tartozó címkék: Gyepfenntartás
Az oldal tetejére